Recepty

Pridať nový záznam do kategórie Recepty...


  • Pridal: žvofik .. 01.01.2012 17:14:20

    Budze dobre ket mudrosci pomože ńeplana škola,
    pokoju pomaha dobra ĺubosc,
    no nepsuj sebe co maš
    z pijatiku ponad trebnosc,
    ńeĺeń a rušaj śe
    a maj dobre zdrave,
    tiž oči s ktorima nezbačiš svojo bembeĺo.

  • Pridal: teĺov .. 30.05.2010 8:20:05

    ... smačna, zdrava, viničkova poĺifka zos vinkom
    trebno:
    1 harčiček červenich viničkoch, ½ ĺitra vodi, 1 deco bileho vinka, falatek calej škorici, 1 slatka śmetanečka, cuker (praškovi a i inakši)
    Co s tim ?
    Polufku viničkoch popučic, vjedno s calima zaľac s vodu i pulku vinka. Dorucic škoricu kratko povaric.
    Primišac śmetanečku a može osladzic s cukrom.
    Doĺac ostatek vinka
    Jesc mož takoj ceplu abo źimnu. Dobri śmak vinčujem.
  • Pridal: teĺov .. 01.01.2010 22:46:29

    Smačni, bezalkoholicki napoj
    1 častka jablučkovi zaft,
    2 častki viničkovi zaft,
    špiritusu a cukru kemu keľo smakuje

  • Pridal: švabi .. 01.01.2009 12:51:04

    Recepis jak śe richtovac na dobri život:


    Veĺo som śe naučel od kantoroch,
    Vecej jak ot rechtoroch som śe naučel ot svojich druhoch,
    Baržej ot ńich me naučelo co som zrobel,
    Najbaržej śe učim ot tich kotrich chcem učic

  • Pridal: teľov .. 01.01.2008 23:31:12
    ĺiter bileho vinka,
    deco jablučkoveho sirupu,
    tri deci habzoveho džusu,
    može bic i inakši,
    škoricu,
    kĺinčiki,
    ščavu z citrona,
    štiri japka,
    jeden pomaranč.

    Japka na kocki, šicko povarime, dame do skĺenej miski, ozdobime s pomarančom.

  • Pridal: tegeńa .. 25.05.2006 6:27:26
    Neslatki krem do kolača
    Ma ĺem dva zloški: śmetanka, čokolada.
    Na jeden liter šĺahačkovej śmetanki, ktoru varime pridame štiri tabĺički varovej polamanej čokoladi, do rovnomerneho rozpustenia. Nechame vichladnuť, najlepšie v chladničke. Potom vichladnutu zmes višĺahame, krem je ĺahučki.
    Jak śe nam zda ten krem slatki, mesto varovej čokolady možeme chasnovac horku čokoladu, abo 65 % čokoladu, 70 %, 85 %, no skoro bez cukru je 99 % čokolada, na ńej je upozornenie, ak ju chceme ochutnat, tak by sme mali najprv vibrac śmaki zo 65 % čokoladi, ak nam bude tato chutnať, možeme prejsc na višu čokoladovosc.
    Každi kemu som dal pokoštovac z 85 % abo 99 % pĺul a potim tverdzel: "Ńič take plane a zopsute som eśči ńemal v gembe".
  • Pridal: vlaďo .. 04.01.2006 14:57:57
    Hadža dža: Pripraviť zemiakové halušky, také isté jak ked še robia bryndzové halušky. Popri tym uvazic gruľe na kocky nakrate. Extra popražic cibuľu na hnedo abo na sklovito. Do popraženej cibuľi rucic tote halušky i gruľe uvarené na kocky, pomišac a hoscina hotova. Vlaďo.
  • Pridal: les .. 24.09.2005 0:18:24
    T E J : Do šerpinky nabrac vody a nechac zovrec. Ľem pozur, bo vraca voda barz horuca ! Kedz zovreto, ľem šmar čaju do šerpinky a čekaj ! Poridko, bo jak daš veľo ta budze čarny. Cukru po krescanski bo od veľo cukru zubi še psuju. Potim koštuj, a kedz može, ta pic pomaly. Nepic veľo na noc bo še budzeš pošikoval ! -------- ----------- Inštrukcie od mojej babuši jak še čaj vari -- mal som 9 - 10 rokov.
  • Pridal: štofi .. 23.09.2005 22:27:43
    Bábovka, akú pečiem ja: 400g práškového cukru, 350g múky plus kypriaci prášok, 225g hery, 250 ml mlieka, 4 vajcia. Klasika žĺtka z vajíčok rozmiešame z cukrom, múkou, herou a mliekom, potom pridať sneh z bielok, upiesť a papať.
  • Pridal: ferinecko .. 24.02.2005 16:40:23
    Talianska pica. Vežnem telefón zavolam do picerie,pejc minut mišam piceristu,pul hodziny čekam pri rure,potom vyberem z krabice a šumne sebe posypem syrem a pokečupujem a rýchlo žim,žeby mi dzeci nepojedli.
  • Pridal: vihodňarka .. 22.05.2003 8:46:27
    MAČANKA - ja osobne poznám asi 3 recepty ako ju uvariť. zatiaľ jeden : Oravskú (napríklad) slaninku narezanú na kocky popražíme na masti. Pridáme sladkú červenú papriku,korenie,drtený cesnak,soľ. Zalejeme to asi 1-1,5l jušky. Huby(najlepšie dubáky) uvaríme spolu s údeným mäsom - asi 40 dkg(rebierka, kolienko, krkovičku...).V juške nie preto, lebo v kyslom by sa zle varili. V sladkej smotane vymiešame trochu hladkej múky. Týmto našu mačanku zahustíme. Do uvarenej mačanky vložíme huby a na kocky nakrájané údené mäso. A hotovo...
  • Pridal: ja .. 10.04.2003 11:09:37
    "Drobenina" na Veľkú noc: Potrebujeme: 1 Kg bravčového mäsa - pliecko, alebo dobre prerastený bôčik, 10 - 12 vajec, 2 v mlieku namočené a vyžmýkané žemle alebo rožky, posekaná petržlenová vňať, alebo mladá posekaná žihľava, cibuľa, podľa chuti aj trochu cesnaku, soľ, čierne korenie, pol lyžičky postrúhaného muškátového orieška. Mäso zomelieme, pridáme rožky, žltky, posekanú vňať a cibuľu, pretlačený cesnak /nie veľa/,okoreníme, osolíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame k vytvorenej mase. Veľký pekáč vymažeme bravčovou masťou /nešporujeme/, vysypeme hrubou strúhankou. Masu zarovnáme do pekáča a dôkladne potrieme 2 rozšľahanými vajíčkami. Dáme upiecť do vyhriatej rúry, pri miernom plameni asi hodinu, až sa na povrchu vytvorí chrumkavá kôrka. Drobenina je dobrá teplá, ale oveľa viac chutí /mne/ studená. Je vhodná aj nakrájaná na veľkonočnú misu. Aby sme drobeninu trošku odľahčili, môžeme pridať aj vopred namočené a spolu s mäsom pomleté sójové kocky./nezistí nikto, že tam sú/. Dobrú chuť, veľa vody a šibačov.
  • Pridal: barbora .. 28.03.2003 17:27:08
    Veľkonočná hrudka: Na 1 liter mlieka/10 vajec. (Tento pomer použijeme toľkokrát, akú veľkosť hrudky chceme dosiahnúť. Optimálne je variť z 2 až 3 litrov mlieka.) Postup: Mlieko dáme variť. Vajcia rozšľaháme a vlejeme do vriaceho mlieka. Osolíme. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni dovtedy, kým vajcia nezačnú hrudkovatieť. Keď sa začne tvoriť číra srvátka, odstavíme, vlejeme do utierky, ktorou sme vyložili inú nádobu a hrudku zaviažeme do utierky na spôsob syra, trochu vytlačíme, aby sa spojila, ale nie príliš, aby nebola suchá. Zavesíme nad nádobu, aby odtiekla. Pri solení treba počítať s tým, že značná časť soli sa vyplaví so srvátkou. Po vychladnuťí sa hrudka krája na tenké plátky a je chutnou súčasťou a jasnožltou ozdobou veľkonočných mís. Patrí k jedlám, ktoré sa v košíku nosia svätiť na Veľkú noc do kostolov.
  • Pridal: vihodňarka .. 28.03.2003 7:43:17
    BARANEK : Potrebujeme : 500 g údeného mäsa, 100 g údenej slaniny, 10 žemlí, 5 vajec, 4 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké cibule, čierne korenie, majoránka, petržlenová vňať a soľ. Postup: mäso uvaríme do mäkka a necháme ho vychladnúť. Vývarom zalejeme pokrájané žemle, pridáme na kocky uvarené údené mäso, vajcia, majoránku, čierne korenie a osolíme. Na slanine opečieme do sklovita nakrájanú cibuľu, posekanú petržlenovú vňať a s opraženou cibuľou pridáme do zmesi žemlí a dobre zamiešame. Naložíme do barančekovej formy alebo vymasteného pekáča a necháme piecť, kým povrch nezhnedne. Jedlo môžeme podávať teplé so zeleninovým šalátom, alebo na studeno s kyslou uhorkou, redkvičkou či cibuľkou. Verím, že v každej oblasti má toto jedlo svoj osobitý recept. A dúfam, že sa dozviem aj nejaký nový, ktorý nepoznám.
  • Pridal: gabi .. 18.12.2002 14:00:05
    BOBAĽKI-500g polohrúbej múky,asi 2,5 dcl mlieka,2 lyžice oleja,1 vajce,trošku soli.Kvások-20g kvasníc zasypať dvomi lyžicami práškového cukru,premiešať,pridať 1 dcl teplého mlieka a dve lyžice múky-prikryť obrúskom a nechať podkysnúť.Spracovať s múkou,vajíčkom,olejom,mliekom a soľou na vláčne cestoPosýpať múkou a nechať vykysnúť.Potom vyklopiť na dosku,urobiť valček,pokrájať ho na dieliky.Z tých urobiť valčeky s priemerom asi tri cm a pokrájať asi 3-centimetrové bobaľky.Položiť na vymastený plech,nechať ešte asi pol hodiny kysnúť,potrieť roztopeným maslom a v horúcej rúre upiecť.Vychladnuté dobre uzavreté sa môžu skladovať na chladnom mieste 1mesiac.....Potom sa zalejú vriacou vodou a nechajú zmäknúť.Vodu zliať a posýpať bobaľky 150g zomletého maku,poliať asi 1 dcl prevareného mlieka, v ktorom sa rozpustí lyžica masla a asi tri lyžice medu. Podľa chuti sa môžu ešte osladiť cukrom.
  • Pridal: gabi .. 17.12.2002 15:04:06
    FAJNE MEDOVNIKI-500g hladkej múky,170g práškového cukru,125g masla,6 lyžíc medu,2vajcia,1lyžička sody,trošku škorice a prášku do perníka,vajíčko na potretie.....Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu.Spracujeme ich na vláčne cesto.Vyvaľkáme na 0,5 cm silný plát a vykrajávame rôzne tvary.Kladieme na pomastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom.Môžeme dať do stredu oriešok.Upečieme v horúcej rúre.....Zdobíme bielkovou polevou-1 bielok,lyžička maizeny,lyžička citronovej šťavy a 160g práškového cukru-vymiešať dohusta.Na m ikroténovom vrecku odstrihnúť maličký otvor,naplniť polevou a zdobiť medovníčky.Po zaschnutí dať medovníčky do krabice, položiť k ním jedno jablčko-ostanú dlho mäkké.
  • Pridal: barbora .. 16.12.2002 19:30:53
    HRIANKY - pripraženi chľib. Začerstvel Vam chľib a už ho ňesce ňichto jesc? Porežce ho na falatki, okrajce na cenko skurku, žebi ňeškrabala. Pripražce chľib na sucho na platňičkoj na najmeňšim ohňu do ružova. Počuchajce z ceskom a iśči horuci chľib namažce zo śvižim maslom. Dakus posoľce. Maslo śe roztopi, chľib mehučki, každi źi po dva-tri falatki a ňit kedi a chľib źedzeni. Dobre zapijac zo sladkim mľikom.
  • Pridal: barbora .. 13.12.2002 16:29:25
    PARADAJKOVÁ KAPUSTA. Asi zo 60 dk bravč. pliecka urobíme perkelt: Na oleji podusíme posekanú cibuľu do sklovita, pridáme na kocky pokrájané pliecko, soľ, červenú papriku a čierne korenie. Pridáme paradajkový pretlak, zo 2 zrnká nového korenia a jeden-dva bobkové listy, zalejeme vodou a dusíme. Do polomäkkého mäsa pridáme nadrobno pokrájanú hlávkovú kapustu (jednu malú alebo pol väčšej hlávky). Dolejeme vodu. Keď je mäso mäkké, zahustíme sladkou (šľahačkovou) smotanou v ktorej rozhabarkujeme 3-4 polievkové lyžice hladkej múky alebo maizeny (smotanu zriediť primerane vodou, aby sa neurobili v hrnci hrudky). Na záver dosoliť a pridať trošku cukru (ak sú kapusta a paradajky málo sladké). Najlepšie je podávať s chlebom ale môže sa dať aj knedľa.
  • Pridal: gabi .. 13.12.2002 14:05:07
    REZANKI S ORECHAMI-zomelieme asi 150g orechov a roztopíme 50g masla.Zo 4 lyžíc kryštálového cukru urobíme karamel-neustále miešame a keď sa cukor roztopí a začne hnednúť,zalejeme ho 1 dcl vody a prevaríme.V osolenej vode uvaríme asi 400-500g cestovín,scedíme,zalejeme maslom,posýpeme orechami a zalejeme karamelom.....Podľa potreby docukríme.
  • Pridal: gabi .. 13.12.2002 13:58:30
    PEČENÉ ZEMIAKY SO SLANINKOU-zemiaky uvaríme v šupke-najlepšie sú celkom malé.Plech vymastíme masťou a poukladáme naň olúpané prepolené alebo rozštvrtené zemiaky.Dáme piecť do horúcej rúry na pol hodiny.Potom zemiaky posypeme rascou,posolíme a obratíme.Posypeme slaninkou pokrájanou na drobné kocky a dopečieme.Nakoniec môžeme dať roztopiť strúhaný syr............Podávame s cesnakovou smotanou:2,5 dcl kyslej smotany,5 strúčikov cesnaku rozotretých so soľou,štipka prášk.cukru.......Alebo podľa chuti sa môže podávať s kečupom.
  • Pridal: gabi .. 13.12.2002 13:46:43
    KOZARE-asi 3 dcl sušených húb a tri kopcovité lyžice krúp č.7 namočíme na chvíľku do studenej vody.Pridáme 2 guličky nového korenia,6 guličiek čierneho korenia,bobkový list a povaríme 15 minút.Potom pridáme tri hrste kyslej kapusty(ak je veľmi kyslá,premyjeme ju),dve klobásky,rascu a zápražku pripravenú z dvoch lyžíc masti, dvoch lyžíc hladkej múky,cibule,červenej papriky.Môžeme pridať lyžičku vegety a nakoniec štyri rozotreté strúčiky cesnaku.
  • Pridal: gabi .. 10.12.2002 22:33:30
    Fizoli s krupami-Asi 30 dg strakatej fazule namočiť na pár hodín do studenej vody,potom vodu zliať,prepláchnuť fazuľu,zaliať studenou vodou a variť miernym varom.Medzitým umyť asi 3 kopcovité lyžice krúp č.3 alebo 7 a namočiť ich nachvíľu do studenej vody.Po 45minutách varu pridáme krupy k fazuli.Potom pridáme zeleninu-2 stredné mrkvy,2 stredné petržleny,zeler-asi ako jablčko,takisto kaleráb,asi 10 cm poru,dva kelové listy alebo 4ružičky kelu,pol papriky pokrájanej na kocky a tri väčšie zemiaky.Posolíme. Z 2 lyžíc masti a dvoch kopcovitých lyžíc hladkej múky urobíme svetlú zápražku,pridáme do nej cibuľu,červenú papriku,čierne korenie-zalejeme studenou vodou,prevaríme a vlejeme do polievky.V polievke zapražku povaríme aspoň 15minút.Nakoniec dáme zelerovú a petržlenovú vňať,strúčik cesnaku a dochutíme soľou.Extra uvaríme fliačky alebo široké rezance.Do taniera vložíme cestovinu zalejeme fazuľou a labužníci si môžu pridať aj udené mäsko,ktoré sa môže uvariť v polievke alebo extra. ....K fazuli sa podáva kuch-slaný kysnutý koláč navrchu potretý rozotretým cesnakom so soľou,troškou masti s vodou........P.S.V recepte POGAČ som zabudla na štipku soli:)
  • Pridal: gabi .. 03.12.2002 22:05:42
    Pogače-jedna kyslá smotana,primerané množstvo výberovej múky,zarovnaná lyžička sody bicarbony-zamiesiť,urobiť valček asi 5 cm priemer,nakrájať kúsky a vyvaľkať.Piecť na suchej panvici.Potrieť slivkovým lekvárom alebo maslom.Popíjame čajík alebo čo komu chutí.Výborné a racionalne raňajky alebo večera:)
  • Pridal: vihodňarka .. 02.12.2002 9:13:41
    H R I A T E - do rajnice sa dá maslo, popraží sa , dá sa polievková lyžica medu. Prilejeme 2 dl bielej pálenky ( domácej alebo napr. vodky) a 2 dl rumu. Prevaríme , pijeme, zohreje nás to a spievame a tancujeme.....